Ко-креативен транзакционен анализ и креативна супервизия МОДЕЛЪТ НА СЕДЕМТЕ ПЕРСПЕКТИВИ

7 - 8 октомври 2023

МЕТАМОРФОЗИЯ – ЦЕНТЪР ЗА ПСИХОТЕРАПИЯ И ОБУЧЕНИЯ В ТРАНЗАКЦИОННИЯ АНАЛИЗ

ВИ КАНИ НА РАБОТНО АТЕЛИЕ НА ТЕМА:

КО-КРЕАТИВЕН ТРАНЗАКЦИОНЕН АНАЛИЗ И КРЕАТИВНА СУПЕРВИЗИЯ

МОДЕЛЪТ НА СЕДЕМТЕ ПЕРСПЕКТИВИ

7-8 ОКТОМВРИ 2023 Г.

СОФИЯ

 

ВОДЕЩ: БАРБАРА РЕПИНК ЗУПАНЧИЧ, СЛОВЕНИЯ

СЕРТИФИЦИРАН ТРАНЗАКЦИОНЕН АНАЛИТИК, СУПЕРВАЙЗОР В ТРАНЗАКЦИОННИЯ АНАЛИЗ И ИНТЕГРАТИВНАТА ПСИХОЛОГИЯ, СЕРТИФИЦИРАН ПРЕПОДАВАТЕЛ ПО ТРАНЗАКЦИОНЕН АНАЛИЗ

Представяне на ателието

Ко-креативният транзакционен анализ (КТА) се базира на теория  на полето и социалния конструктивизъм (Summers, G. & Tudor, K. 2000).

Когато срещам някого, нещо ново се появява – нещо, което не е нито мое, нито на другия човек. В пространството между нас започва да се гради ново съвместно изградено разказване. И двете страни са променени или се променят по време на този процес. Диалогът помага за постоянното развитие на смисъла и създаването на системи. Новите разкази за нас самите, другите и света ни предоставят нови възможности. Ако вземем предвид системата терапевт -клиент, терапевтът е активен участник и наблюдател в този диалог. Терапевтът е готов да се промени, да бъде докоснат от друг човек и да изследва собствените си разкази, както и тези от миналото и настоящето.

Същите процеси се случват и във връзката между супервайзъра и супервизирания. Класическата супервизия, със силен акцент върху образованието, безопасността и мониторинга на работата на супервизирания, може да се обогати чрез фокусиране върху отношението в супервизията по много различни начини. Един от тях е и използването на творчески методи и техники.

В творческата супервизия супервизираният се насърчава от супервайзъра да си позволи да изследва своята работа в безопасна среда, чрез използването на въображение, игра, работа с тялото, музика, разкази, чертане и създаване с различни творчески материали. Супервайзърът не е някой, който знае, а преди всичко вярва, че силата се крие в супервизирания и отговорите се намират в тяхното сътрудничество. Тук виждаме връзка с ко-креативния ТА – “ние-нест” (заедността), споделената отговорност и процеса Възрастен-Възрастен в ученето и изцелението.

График на ателието

Събота, 7.10.2023 г.

Регистрация: 9.45 – 10.00 ч.

Сутрешна сесия 10.00-12.30 ч.:

  • представяне на участниците, техните желания и нужди,
  • основи на ко-креативния ТА (основна теория, връзки/различия с други школи на ТА),
  • обяд 12.30-13.30 ч.

13.30 – 16.00 ч:

  • нашето изживяване във взаимоотношението от възрастна перспектива, как живеем принципите на ко-креативния ТА в процеса на терапия и наблюдение,
  • представяне на модела на супервизия “7-перспективи” (‘’7 eyed’’), (Хокинс и Шохет), който е ориентиран към процеса и комбинира взаимоотношенията и системните аспекти на наблюдението. Той се фокусира върху взаимоотношенията между клиента, терапевта и супервайзъра,  вземайки предвид взаимодействието им в индивидуалните взаимоотношения и техния контекст.

Неделя, 8.10.2023 г.

Сутрешна сесия 10.00-12.30 ч.

12.30-13.30 ч. обяд

Следобедна сесия – 13.30 – 16.00 ч.

Упоменатият модел ще представлява рамката, в която ще изследваме заедно основните правила за прилагане на творческото наблюдение, супервайзърът ще демонстрира някои творчески техники с  доброволци от участниците и ще разширим изследването чрез създаване на нови творчески техники, свързани с конкретните примери за работа с клиенти.

Участниците ще получат сертификат за 4 часа тренинг по ТА и 8 часа супервизия по ТА.

В ателието се приемат колеги и извън модалността на ТА.

Какво трябва да носят участниците в работилницата:

Бележник A4 или професионален дневник или обикновена A4 хартия, лепило, ножици, цветни моливи (ще има осигурени, но по желание може да донесете и свои).

Поне един случай на клиент (само някои важни данни + проблем за наблюдение, свързан с него/нея/тях; обърнете внимание на поверителността).

Място на провеждане: Зала G8 – 1, София, ул.“ Уилям Гладстон“8

Формуляр за записване: https://forms.gle/xWPUPEGPN5xuRmf66

 

 

Какво казва Барбара Репинк Зупанчич за себе си?

Коя съм аз?

Моето основно образование е педагогика и социология. Специализирала съм се в транзакционен анализ,  сертифициран транзакционен аналитик в областта на психотерапията – CTA (P), супервайзър по ТА (STA (P)) и преподавател по ТА  в областта на психотерапията(PTTA(P)).

В първото десетилетие на моята работа се занимавах с различни области на социалната грижа. Работих главно с жертви и причинители на домашно насилие, с младежи в криза и в областта на защитата на децата. Второто десетилетие от моята работа беше в основния ми терапевтичен практикум, където все още работя с юноши и индивидуални възрастни клиенти. Моят основен интерес е работата с травма и проблеми на екзистенциална тревожност. В областта на травмата съм много заинтересована от детската травма, където използвам познания от EMDR, соматичен опит и от психотерапия за деца и младежи. Моето трето десетилетие на работа е в момента и е главно свързано с наблюдението и преподаването. Получих диплома за интегративен супервайзър и супервайзър по ТА и с удоволствие преподавам психотерапия в Словения, гостуващ преподавател  съм в Хърватия, в Индия. Освен това,  супервизирам училищни съветници, консултанти и доброволци в неправителствени организации.

Наслаждавам на живота със семейството и приятелите си. Живея в град Любляна в Словения. Заедно с мъжа ми сме осиновители на 15-годишния Кристиян и на 20-годишната Нейка, така че животът ни в момента е много интересен – гледайки как те растат и развиват своите личности. В миналото също сме били приемни родители и продължаваме да изпълняваме тази роля към двамата “внуци”, така че нашите семейни срещи понякога са много големи. Обичаме да пътуваме и да прекарваме време в природата. Аз лично обичам да се занимавам с ръчни занаяти, харесвам да чета и слушам музика.

 

 

Цени и заплащане:

Цена за ранно записване до 15 септември 2023 г. – 350 лв.

Цена за студенти (след представяне на  копие от студентска книжка или уверение)  – 300 лв.

След 15.09.2023 г. – 380 лв.

Заплащане по банков път:

Титуляр: Метаморфозия ЕООД

Прокредит банк София, Бул. „Тодор Александров“ 26

IBAN: BG63PRCB92301036116012

BIC: PRCBBGS: работно ателие октомври 2023

Основание за плащане: работно ателие  7-8 октомври 2023